lördag 3 april 2010

Coney Island















Coney Island är en halvö beläget i södra Brooklyn. Under början av 1900-talet hade Coney Island sin glansperiod då den var en resort för de rika i New York, med lyxhotell, nöjesparken Dreamland och en välskött strand och boardwalk. Under andra världskriget minskade intresset för Coney Island och området negligerades och förföll sakta men säkert. Under senare 1900-tal och 2000-tal har platsen funnits med i många filmer, såsom "Requiem for a Dream" och "Once upon a time in America".

Det är ett bitterljuvt besök vi gör på Coney Island en solig men kylig vårdag. Man ser så tydliga spår av att detta en gång i tiden var lyx, lyx, lyx med pråliga och påkostade fasader, hotell med namn som "Hotel Riviera" och en fantastisk milsvid sandstrand kantad av en boardwalk och ett stort utbud av små kiosker, snabbmatsrestauranger och ett stort nöjesfält. Allt idag skabbigt, skitigt och förfallet.
Det låter som vi har besökt en öde stad men så är verkligen inte fallet! Det sprudlar av liv och övervägande påsklediga familjer. Mycket är stängt men det har enbart med årstiden att göra och inte skicket på staden. Nöjesparken är öppen och den gamla trä-berg- och dalbanan är öppen och kör för fullt.

Coney Island är "under reconstruction" och har en ambitiös vision att området ska städas upp och rustas upp med många mål satta redan nu under 2010.


1 kommentar:

  1. Fan, där missade vi verkligen något! Nåja, nåt måste vi ju kika på nästa sväng.

    SvaraRadera