lördag 23 januari 2010

The American style

Har man pengar är NY staden för dig. Allt finns, vilket tidpunkt som helst. Men klyftorna i samhället är också mycket tydliga, det är många som inte lever "the American dream". Man ser många hemlösa, drogpåverkade och personer som på annat sett har hamnat snett i samhället över hela Manhattan, oavsett stadsdel. I restauranger blir man snabbt greetad och visad till sitt bord och får relativt snabbt beställa. Sedan är det lite sisådär med när maten kommer in och i vilken ordning i förhållande till övriga gäster (tex kan du få in maten före de som sitter på bordet brevid som beställde före dig). Det märks att "Service steers sales". Dvs att går det att sälja, då ger man bra service.
Ett annat exempel är när vi signade upp för gym-medlemskap på NYSC ville de först se ID kort där vår adress fanns med (såsom ID kort i USA ser ut), när vi inte hade det sa tjejen att det var ok om vi kunde styrka vår adress med ett intyg från hyresvärden. När vi var ovilliga att fixa det sa hon: "That´s ok, we´ll fix the mebership anyway!". Allt är förhandlingsbart bara man flashar ett kreditkort tydligen...

Jag fascineras över hur mycket personal det finns i butiker, restauranger, muséer etc. De är verkligen många som jobbar på respektive ställe! Tex. på restauranger har du den som tar upp din beställning, den som kommer ut med maten, den som fyller på vatten, den som dukar av och den som lämnar notan. Fritt spekulerat antar jag att man tjänar ganska dåligt, men i gengäld har affärerna råd med fler anställda.

Till min stora bakterieskräcks förtjusing har jag noterat att det verkar som hygienen är mycket noga i New York om man hanterar mat. De flesta använder handskar vid mathantering och på offentliga toaletter i köpcentrer står det ofta: "all employees must wash hands"-skyltar. Härligt!

Slutligen passar jag på att spä på synen om amerikanarnas "more is more". Lägg på 30% på allt som har med mat att göra så är du hemma. Allt är verkligen större är. Liten latte är större, choklad-croissanterna är 30% större med 30% mer choklad i, som är 30% sötare etc.... Står det "serves two people" i menyn menar de 3 personer... Men priserna är ungefär lika som i Sverige så på så sätt är det i alla fall "more for less."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar