söndag 21 mars 2010

Hyra lägenhet i New York


Det finns gott om lägenheter att hyra i New York, frågan är bara när, var och hur mycket du vill betala... Det är viktigt att betämma sig för vad man vill ha nära. Turistattraktionerna såsom Empire State building och Times Square i Midtown? Shopping i Soho? Klubbliv i Meatpacking?

West Village, Greenwich Village och SoHo är populärast och dyrast. Harlem i norr och east midtown (tex Murray Hills) är billigare. Lägenheterna är i regel väldigt små med, i svenska mått mätta, dålig standard. Oftast får man plats 4-6 personer i en 1-2 bedroomlägenhet och det blir ju såklart billigare då man är fler som delar på totalpriset. 1000 dollar i veckan är ett bra utgångsläge att räkna med, med variation på läge, säsong och antal personer som ska bo där.

Det finns massor av vägar att gå för att få tag på en lägenhet, online-sidor finns det hur många som helst! Var bara noga med att kolla upp vad som ingår i priset som är utsatt. (städning? Agency fee?) Deposit krävs nästan alltid och kan variera från 100 dolls till 1000 dolls. Det finns såklart massor av skojare och vi har hört att det är vanligt att man inte får tillbaka sin deposit trots att lägenheten är i samma skick som när man kom dit. Använd sunt förnuft och känsla. Känner du någon som bor i New York eller själv redan är på plats och känner dig lite osäker på uthyraren kan man oftast få komma förbi och kolla på lägenheten. Får du inte det så kan det vara en indikation på att det är lite skumt.

OBS! Kom ihåg att allt går att pruta! Vi prutade ner samtliga lägenheter vi var och kollade på när vi bytte boende mitt i vår vistelse. Med allt ifrån några dolls per natt till 40 % på totalsumman. Ju längre du ska hyra, desto mer kan du förhandla om priset.

1 kommentar: