måndag 8 februari 2010

En lördag i Harlem

Vi gjorde en lördagsutflykt till Harlem på norra Manhattan. Vi har hört mycket delade information och tips om Harlem att vi tog det säkra före det osäkra och åkte dit på dagen och höll oss till de stora avenue-gatorna. Jag tror absolut inte att man ska vara rädd för att åka till Harlem på kvällstid eller ha några andra underliggande fördomar mot stadsdelen, men eftersom vi inte var så inlästa tog vi en ”locals” (en tjej i repan på gymmet...) råd. Sagt och gjort, en blåsig och kylig lördag åkte vi till den norra änden av central park och styrde våra steg till Malcom X Boulevard, en av Harlems stora avenyer.

Harlem är ett stort område som inte alls ser ut som Midtown eller downtown Manhattan. Området präglas av låga hus och deli´s eller små supermarkets. Här finns inte cafékulturen som i tex Soho, här köper man det man behöver på sin lokala deli som har generösa öppettider.

Vi passade även på att besöka Cathedral of Saint John the Divine på vägen hem. En giganitsk katedral i sydvästa nedersta ”hörnet” av Harlem. Katedralens arkitektur är inspirerad av Pytagoras teori om harmonin av grundelementen kvadrat,triangel och cirkel. Och visst, men lite fantasi kunde man identifiera detta i katedralens utvändiga som invändiga utseende för ett otränat öga...
Det är en fantastisk känsla med stora kyrkor och katerdraler. Idag skulle det inte vara möjligt att bygga sådana byggnader om man ser till kostnad för tex. arbetskraft. Och vi kan ju hedra alla slavar och underbetalda byggare som var med och byggde dessa gigantiska verk genom att besöka och uppleva dem!

För att summera vårt Harlembesök så fick vi uppleva ett kylslaget Harlem där folk tog sig från A till B snabbast möjligt men stor jacka och mössan långt nerdragen, därav mötte vi inte så många männsikor att prata med. Jag vill åka tillbaka till Harlem när det är varmare. Jag kan verkligen se framför mig hur gatorna fylls av barn som leker, gamla som vilar på en bänk i skuggan och pratar gamla minnen, förhoppningsvis kanske man får se lite cool street performance från de lokala talangerna och bara känna känslan av kulturen och harlem-invånarnas stolthet över sin stadsdel. Kanske är det jag som har en glorifierad syn på hur det kan se ut men jag hoppas...

Mer info om Harlem: http://en.wikipedia.org/wiki/Harlem
(Se även separate inlägg om Sylvia´s för vår lördagslunch i Harlem)
Sorry, inga foton från Harlem den här gången, kameran blev kvar hemma...

1 kommentar: